Tekst Hester Otter

Werken voor kinderen en jongeren is zinvol. Of het nu vóór de Raad voor de Kinderbescherming is of mét de Raad voor de Kinderbescherming, bijvoorbeeld als vrijwillige taakstrafbegeleider. Waarom het werk ertoe doet, vertelden medewerkers in de serie ‘Die ene zaak’. Ondertussen trok ook de campagne ‘Word taakstrafbegeleider’ in heel Nederland de aandacht.

Van een raadsonderzoeker die ingrijpt na een zelfmoordpoging van een tiener tot een collega die bemiddelt in een conflictscheiding met een terminaal zieke vader. De online serie ‘Die ene zaak’ van uiteindelijk acht afleveringen bracht vorig jaar schrijnende situaties in beeld, maar liet ook zien hoe medewerkers van de RvdK het verschil kunnen maken in het leven van een gezin en van een jongere.

Campagne voor meer projectplaatsen

Zinvol werk kun je als medewerker doen vóór de RvdK, maar ook samen mét de RvdK. Dat laatste werd benadrukt tijdens de campagne ‘Word taakstrafbegeleider’ die in april werd gestart. Tot november richtte de RvdK zich met deze campagne op het werven van meer werkplekken met vrijwilligers die jongeren willen begeleiden bij de uitvoering van hun taakstraf.  Tweets als ‘Kinderboerderijen belangrijk voor het uitvoeren van taakstraffen’ #zinvolwerk kwamen voorbij.

Zowel begeleiders als geschikte werkplekken zijn de laatste jaren moeilijk te vinden. Door coronamaatregelen nam tijdens de lockdowns het aanbod aan projectplaatsen zelfs met 80% af. Steeds vaker ziet de RvdK jongeren met onder andere extreem schoolverzuim of problemen thuis. Om deze jongeren goed te kunnen helpen is de RvdK vooral op zoek naar begeleiders en werkplekken waar jongeren extra begeleiding kunnen krijgen. Werkplekken via gemeenten bieden veel mogelijkheden voor jongeren, zoals plekken in de groenvoorziening, op een kinderboerderij, een sociale werkvoorziening of de milieustraat. Ook sportverenigingen en zorginstellingen zijn geschikte werkplekken.

Divers aanbod projectplaatsen

Van bibliotheken, talentboerderijen tot sportscholen: het aanbod van mogelijke projectplaatsen was heel divers. Ook meldden zich taakstrafbegeleiders met bijzondere werkplekken, zoals een schaapsherder in Malden tot het ezelhuis in Kamperland, een beveiliger van de PI in Zwolle en een vrijwilliger bij de politie in Den Haag. Niet alle aanmeldingen resulteerden in concrete projectplaatsen. Tijdens de campagne kwamen er 61 meldingen binnen. Uiteindelijk werden er 19 wervingsgesprekken gevoerd en 10 raamcontracten gesloten.

Aandacht vanuit de media

De campagne kon vanaf de start meteen rekenen op interesse vanuit de media. Ook de proactieve aanpak van de RvdK zette zoden aan de dijk. Op de website Wordtaakstrafbegeleider.nl zijn ervaringsverhalen van taakstrafbegeleiders gedeeld, onder andere via video’s, folders en een animatie. Aan de regionale pers vertelden taakstrafcoördinatoren over de rol van de RvdK bij taakstraffen en de zoektocht naar taakstrafbegeleiders. EenVandaag, de Amsterdamse zender AT5 en Omroep Zeeland maakten met medewerking van de RvdK verschillende items – voor tv en radio. Ook vroeg de RvdK via socials aandacht voor de zoektocht naar projectplaatsen en taakstrafbegeleiders.

Focus op werkplekken

Het begeleiden van jongeren met een taakstraf heeft een groot maatschappelijk belang. Het helpt te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Onder meer door ze zelfinzicht te geven, nuttige competenties te laten ontwikkelen en een normaal leefritme én werkervaring te bieden. Door een jongere met een taakstraf te begeleiden draagt een organisatie bij aan betere kansen voor zijn of haar toekomst. Ook zet de organisatie zich op deze manier in voor een veiligere samenleving.

Voor de toekomst blijft de RvdK inzetten op het vinden van geschikte werkplekken en het aantrekken van vrijwillige taakstrafbegeleiders. Een kernteam van circa vijf taakstrafcoördinatoren vormt het aanspreekpunt voor geïnteresseerde taakstrafbegeleiders.