Wij worden gevraagd om strafadvies te geven aan de rechter wanneer een jongere verdacht wordt van een strafbaar feit. Dat doen we op basis van wat het kind nodig heeft. Maar de juiste plek en hulp adviseren en vinden blijkt in de praktijk lang niet zo makkelijk. De podcast “de Uitvoering” maakt deze problematiek tastbaar.
Sinds de Jeugdwet van 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de financiering en uitvoering van de jeugdreclassering en jeugdhulp. Deze hulp wordt door de rechter vaak opgelegd bij een vonnis of ingezet binnen het kader van de jeugdreclassering. Jongeren moeten vaak lang wachten op de door de rechter opgelegde hulp. Het gaat dan vaak om kostbare en hoog specialistische zorg, zoals een opname in een behandelinstelling of psychotherapie voor de behandeling van agressie.
Juiste hulp
Met de juiste hulp leren jongeren vaardigheden om uit de criminaliteit te komen én te blijven. Dit verkleint de kans op recidive en vergroot de veiligheid in de samenleving. Ook kan de verharding van de jeugdcriminaliteit een halt worden toe geroepen. Het is belangrijk om kort na het plegen van het delict hulp te bieden die aansluit op het risicoprofiel van de jongere om recidive te voorkomen. Kort na het delict is de kans op recidive het grootst. Wanneer er lang op specialistische hulp moet worden gewacht, is de kans groot dat de jongere opnieuw in de fout gaat.
Niet beschikbaar
Nog steeds zien we dat passende jeugdhulp, ook wanneer deze door de rechter wordt opgelegd, niet beschikbaar is. Doordat de geadviseerde hulp niet kan worden geboden, staan onze raadsonderzoekers vaak voor het dilemma om te kiezen voor een ‘second-best’ advies. Dat wil zeggen: hulp die wel ingekocht of snel beschikbaar is, maar die niet (volledig) aansluit bij wat de jongere nodig heeft. Daarnaast zien we inmiddels ook dat bepaalde zorgaanbieders van hele specialistische vormen van jeugdhulp de afgelopen jaren zijn verdwenen. Bijvoorbeeld omdat deze zorgaanbieders zich alleen nog richten op de volwassenen tak omdat die wel landelijk gefinancierd wordt.
Podcast
Hoe moeilijk het is om passende hulp te vinden blijkt uit de podcast ‘de Uitvoering’. Een podcast waarin we erachter komen wat er speelt bij de uitvoeringsorganisaties van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Vanuit de samenleving bestaan allerlei vooroordelen en verwachtingen van het werk en de zaken die worden behandeld, maar hoe zit het nou echt? Tegen welke knelpunten en morele dilemma’s loopt de uitvoering aan? Om daarachter te komen duiken de podcastmakers elke aflevering in een zaak van 1 van de uitvoeringsorganisaties van het ministerie.
In ons geval schetsen een moeder, raadsonderzoeker Eveline Verburg en landelijke beleidsmedewerker Madelon Ultee de lange zoektocht naar passende hulp voor een jongen genaamd Jasper.
Beluister hieronder de trailer van de podcast. De hele podcast is naar verwachting vanaf eind mei te beluisteren.